Θαλασσινοί μεζέδες από ετυμολογική σκοπιά



Αναρωτηθήκατε ποτέ από πού βγαίνει το όνομα του λαχταριστού μικρού ή μεγάλου ψαριού πριν το απολαύσετε δίπλα στη θάλασσα;

Μαρίδα

Η γνωστή σε όλους μας μαρίδα (γνωστή και ως μαριδάκι ή μαριδούλα) προέρχεται από το μεσαιωνικό σμαρίδα, εξέλιξη της λέξης της αρχαίας ελληνικής σμαρίς, -ίδος = «σμικρόν ιχθύδιον θαλάσσιον».

Ξιφίας

Είναι λέξη της αρχαίας ελληνικής. Ετυμολογείται από το ξίφος, λόγω της μορφής του και πιο συγκεκριμένα, του πάνω σαγονιού του που έχει σχήμα ξίφους.

Μπαρμπούνι

Η ονομασία του προέρχεται από τη βενετική λέξη barbon, που ετυμολογείται από το λατινικό barba (=γενειάδα), επειδή το ψάρι έχει στο χείλος του λεπτό τρίχωμα που μοιάζει με γενειάδα.

Στην αρχαιότητα το μπαρμπούνι ονομαζόταν τρίγλη.

Τσιπούρα

Μεσαιωνική λέξη (πιθανώς ιππούρα), που προέρχεται από τον αρχαίο ίππουρο ( < ίππος + ουρά).

Αθερίνα

Προέρχεται από τη λέξη αθήρ, -έρος (= άκρη, κορυφή) - προφανώς επειδή κινείται συνήθως στα ρηχά και μάλιστα κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας.


#Ψάρια #Ετυμολογία

© 2016-2019 δημιουργήθηκε από την ομάδα "Σωστός Λόγος"

Επικοινωνία:  sostoslogos@gmail.com