Το διάβασμα κάνει μόνο καλό


Διαβάσαμε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στον ιστότοπο news.gr και συγκεντρώσαμε τα σημαντικότερα οφέλη του διαβάσματος και κυρίως αυτά που αφορούν το κομμάτι της γλώσσας. Το εν λόγω άρθρο δεν είναι πρόσφατο αλλά το θέμα του είναι πάντα επίκαιρο. Τα οφέλη του διαβάσματος είναι αναρίθμητα και βοηθούν στην ευρύτερη πνευματική ανάπτυξη. Μερικά από αυτά είναι η πνευματική εγρήγορση, η μείωση του άγχους, η βελτίωση της μνήμης, η βελτίωση της συγκέντρωσης αλλά και πολλά ακόμη.

Ας εστιάσουμε όμως στα οφέλη του διαβάσματος που έχουν άμεση σχέση με τη γλώσσα.

Επέκταση λεξιλογίου

Όσο περισσότερο διαβάζουμε τόσο περισσότερες λέξεις μαθαίνουμε και αναπόφευκτα βελτιώνουμε το λεξιλόγιο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Το να έχουμε ορισμένες γνώσεις και να είμαστε καλοί χρήστες της γλώσσας είναι προσόν για οποιαδήποτε δουλειά, ενώ η γνώση ότι έχουμε την ικανότητα να μιλήσουμε ως ίσος προς ίσο ακόμα και σε ανώτερούς μας είναι μια πολύ καλή δόση αυτοεκτίμησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει και την καριέρα μας, μιας και οι άνθρωποι που διαβάζουν και μιλούν καλά και σωστά και έχουν γενικά διάθεση για διάβασμα πάνω σε διάφορους τομείς, φαίνεται να παίρνουν περισσότερες προαγωγές και πιο συχνά από εκείνους που γνωρίζουν λιγότερα και δεν έχουν πολλές γνώσεις στη λογοτεχνία, στα επιστημονικά θέματα και στα παγκόσμια γεγονότα. Η ανάγνωση βιβλίων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη γνώση ξένων γλωσσών, μιας και ο άνθρωπος αποκτά μεγαλύτερη έκθεση σε λεξιλόγιο που ναι μεν δεν γνωρίζει, αλλά μπορεί να το κατανοήσει από το συγκείμενο, αποκτώντας μεγαλύτερη ευχέρεια στον προφορικό και γραπτό λόγο.

Καλύτερες ικανότητες γραπτού λόγου

Αυτό πηγαίνει μαζί με την επέκταση και τη βελτίωση του λεξιλογίου, καθώς η έκθεση σε ένα δημοσιευμένο, καλογραμμένο κείμενο έχει εμφανή επιρροή στην ικανότητα ενός ανθρώπου να συντάσσει δικό του κείμενο, μιας και παρατηρεί το ρυθμό, τη ροή και τον τρόπο γραφής άλλων ανθρώπων. Όλα αυτά επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο γράφει κάποιος με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός επηρεάζεται από έναν άλλο και ένας ζωγράφος χρησιμοποιεί τις τεχνικές που έχουν θεμελιώσει προηγουμένως άλλοι ζωγράφοι.


Πηγή: www.news.gr

#Διάβασμα #Λεξιλόγιο #Λόγος #ΓραπτόςΛόγος

© 2016-2019 δημιουργήθηκε από την ομάδα "Σωστός Λόγος"

Επικοινωνία:  sostoslogos@gmail.com