top of page

"Κονιάκ": Ποτό ή χωριό;



Από πού βγαίνει το κονιάκ

Cognac ονομαζόταν ένα μικρό χωριό στη νοτιοδυτική Γαλλία, οι κάτοικοι του οποίου παρασκεύαζαν ένα δυνατό ποτό, υποβάλλοντας σε διπλή απόσταξη το τοπικό κράσι, προκειμένου να διατηρείται αναλλοίωτη η ποιότητά του και να μειώνεται ο όγκος του, ώστε να διευκολύνεται η εξαγωγή του.

Αυτό αποθηκεύτηκε σε δρύινα βαρέλια και, κατά τους αρχικούς σχεδιασμούς, επρόκειτο να αραιωθεί κατά την άφιξη στον τόπο προορισμού. Ωστόσο γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι το ποτό γινόταν καλύτερο με το χρόνο και την επαφή του με το δρύινο ξύλο. Άρχισαν, λοιπόν, να το πίνουν υπό αυτήν τη μορφή. Σύντομα, θα ονομαζόταν "Κονιάκ.

Οι Ολλανδοί έμποροι προσπάθησαν να μιμηθούν τις τεχνικές των Γάλλων χωρικών, για να παρασκευάσουν το δικό τους αποσταγμένο κρασί, και στην προσπάθειά τους αυτή έφτιαξαν το λεγόμενο "καμένο κρασί" -brandewijn στα ολλανδικά- που αποτέλεσε τη βάση γι' αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως "μπράντυ".

bottom of page