top of page

Ο Μεγάλος Μπεν και η ιστορία του


Ιστορία Μπιγκ Μπεν

Μπιγκ Μπεν είναι το ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, και έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ώστε να παραπέμπει γενικά στο ρολόι ή τον πύργο του ρολογιού. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο. Γιόρτασε τα 150 χρόνια του στις 31 Μαΐου 2009, ημέρα κατά την οποία έλαβαν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις. Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε τις 10 Απριλίου του 1858. Ο πύργος του ρολογιού έχει γίνει ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα τόσο του Λονδίνου όσο και της Αγγλίας, ενώ παράλληλα κινηματογραφικά πλάνα στα οποία δεσπόζει, δεν απουσιάζουν από σπουδαίες ταινίες που γυρίζονται στην ευρύτερη περιοχή.


Ενδιαφέροντα στοιχεία


Οι δείκτες του Μπιγκ Μπεν έχουν κατασκευαστεί από μέταλλο ενώ κάθε ωροδείκτης έχει μήκος 2,7 μ. και ζυγίζει 300 κιλά και κάθε λεπτοδείκτης έχει μήκος 4,2 μ. και ζυγίζει περίπου 100 κιλά.


Λόγω των αλλαγών στις συνθήκες του εδάφους από την κατασκευή, ο πύργος κλίνει ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά, κατά περίπου 220 χιλιοστά στο καντράν ρολογιού, δίνοντας μια κλίση περίπου 1/250.


Κατα τη διάρκεια του βομβαρδισμού του Λονδίνου, το χτύπημα του Μπιγκ Μπεν ακούστηκε από το ραδιόφωνο του BBC και αυτό σήμαινε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν έχει ηττηθεί.


Η καμπάνα είναι φτιαγμένη από κασσίτερο και χαλκό και ζυγίζει περίπου 13,5 τόνους, όσο δηλαδή ένας μικρός ελέφαντας.


Η περιοχή του Westminster από ψηλά

Η μελωδία που ακούγεται όταν χτυπάει η καμπάνα ονομάζεται «Westminster Chimes» και είναι βασισμένη σε μια άρια του Handel γνωστή ως «Messiah».


Ο Πύργος είναι νεογοτθικού στιλ και έχει ύψος 96,3 μέτρα (316 πόδια), περίπου όσο 16 όροφοι.


Το εσωτερικό του πύργου δεν είναι ανοιχτό σε επισκέπτες από το εξωτερικό και δε διαθέτει ανελκυστήρα. Για να φτάσει κανείς στην κορυφή πρέπει να ανέβει 334 σκαλοπάτια.


Το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου χτύπησε για τελευταία φορά τη Δευτέρα 21 Αυγούστου του 2017. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης.





bottom of page