top of page

Σημεία που πρέπει να προσέχουμε στη χρήση του «ως» και του «σαν»



Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη περίπτωση: ήρθα εδώ σαν εκπρόσωπος των μαθητών ή ήρθα εδώ ως εκπρόσωπος των μαθητών; Ποιό είναι το σωστό;

Στη γλώσσα μας, όταν θέλουμε να παρομοιάσουμε ένα πρόσωπο ή πράγμα με ένα άλλο, χρησιμοποιούμε το ομοιωματικό μόριο σαν (τρώει σαν ζώο, είναι τριχωτός σαν αρκούδα). Από την άλλη, όταν θέλουμε να δείξουμε ότι κάποιο υποκείμενο ενεργεί ή πάσχει με την ιδιότητα που έχει, χρησιμοποιούμε το μόριο ως.

π.χ. Ο Γίαννης ως καθηγητής είναι μεταδοτικός, ως συνεργάτης όμως είναι κακός, εργάζεται ως γραμματέας του γενικού διευθυντή.

Η σχολική γραμματική υποστηρίζει τις ίδιες θέσεις, μόνο που δέχεται τη χρήση του σαν και στην περίπτωση που πρέπει να δηλωθεί αιτία: εσύ, σαν συγγενής, έπρεπε να μου συμπαρασταθείς (=επειδή είσαι συγγενής).

Το επίμαχο όμως σημείο είναι πως πολύ συχνά στις μέρες μας στη θέση του ως που συνοδεύει κατηγορούμενο ή κατηγορηματικό προσδιορισμό χρησιμοποιούμε το σαν. Δηλαδή λέμε και γράφουμε: έχει σαν πρότυπο τον δάσκαλό του. Αυτή η χρήση του σαν κατά βάση είναι λαθεμένη, αφού σημασιολογικά δε συμπίπτει με το ως.

bottom of page