top of page

Τι γνωρίζετε για τον Πύργο του Άιφελ;



Πύργος του Άιφελ Ιστορία

Ένα από τα γνωστότερα και αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο, ο Πύργος του Άιφελ, κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1887 και 1889 επί τη ευκαιρία της εκατονταετούς επετείου της Γαλλικής Επανάστασης.

Κατασκευαστής του ήταν ο μηχανικός Γκιστάβ Άιφελ (1832-1923). Με ύψος 300 μέτρα (χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι την ανέγερση του Empire State Building της Νέας Υόρκης, το 1931. Έχει βάρος 10.100 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε ακόμα και με σφοδρό άνεμο δεν παρεκκλίνει πάνω από 7,5 εκατοστά.


Πύργος του Άιφελ κατασκευή

Ο πύργος του Άιφελ κατά την διάρκεια ανέγερσής του.

Συνολικά, 300 εργάτες ένωσαν 18.038 κομμάτια προκατασκευασμένου σφυρήλατου σιδήρου με 2,5 εκατομμύρια πριτσίνια. Ο κίνδυνος ατυχήματος ήταν μεγάλος κι όμως, μόνο μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε κατά την κατασκευή του, επειδή ο Άιφελ είχε λάβει προληπτικά μέτρα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κινητών ικριωμάτων. Ο πύργος εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889. Η κατασκευή έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Στο πρώτο και δεύτερο επίπεδο υπάρχουν εστιατόρια.

Ο πύργος επικρίθηκε από πολλούς τον πρώτο καιρό ως αντιαισθητικός και οι εφημερίδες ήταν γεμάτες με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού. Χαρακτηριστικά λέγεται ότι ο μυθιστοριογράφος Γκι Ντε Μοπασάν έτρωγε κάθε μέρα το μεσημεριανό του στο εστιατόριο του πύργου γιατί ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι από όπου δεν μπορούσε να δει τον ίδιο τον πύργο!

Σήμερα όμως η κατασκευή θεωρείται ένα εντυπωσιακό δείγμα της διαρθρωτικής τέχνης. Άλλωστε κάθε χολιγουντιανή ταινία με θέμα το Παρίσι τον περιλαμβάνει απαραιτήτως.

Από τύχη υπάρχει σήμερα:

Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος του επί μια 20ετία. Ο δήμος του Παρισιού είχε προγραμματίσει να τον κατεδαφίσει το 1909, οπότε και θα αποκτούσε εκ νέου την ιδιοκτησία του χώρου. Ωστόσο επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνιών, ο πύργος έμεινε στη θέση του.

 

bottom of page