top of page

Σου μιλώ και κοκκινίζεις: πού είναι το «Μούρεσι» και από πού βγαίνει το όνομά του;



Σου μιλώ και κοκκινίζεις

Το 1999 ο μεγάλος τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος έγραψε τη μουσική και τους στίχους του τραγουδιού «Σου μιλώ και κοκκινίζεις».

Το τραγούδι αναβίωσε ο Γιάννης Χαρούλης στις μέρες μας κάνοντας τη νέα γενιά να το σιγοτραγουδάει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ήταν καλοκαίρι όταν και άκουσα για πρώτη φορά το τραγούδι και θυμάμαι χαρακτηριστικά πως προσπαθούσα να καταλάβω μέσα από τη μαγική μεν αλλά έντονα κρητική προφορά στη φωνή του Χαρούλη τι ακριβώς έλεγε στο σημείο που ανέφερε το χωριό «Μούρεσι».

Αμέσως ήθελα να μάθω περισσότερα για το μέρος αυτό, να καταλάβω πως ενέπνευσε το Σαββόπουλο να συνθέσει ένα τόσο χαρούμενο και γεμάτο ζωή τραγούδι.

Πού είναι τελικά το «Μούρεσι»;

Το «Μούρεσι» βρίσκεται 3 χλμ. βόρεια της Τσαγκαράδας. Είναι αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω από την Νταμούχαρη, το γραφικότατο επίνειο της περιοχής, και την Ακτή «Παπά Νερό» δίπλα στην οποία βρίσκεται ο Άγιος Ιωάννης το παλιότερο παραθαλάσσιο θέρετρο του ανατολικού Πηλίου.

Aπό πού βγαίνει το όνομά του;

Έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις όπως ότι αυτό προέρχεται από τις μουριές, που υπήρχαν πολλές στο χωριό, ή από τις Μύρες της Μικράς Ασίας, από όπου λέγεται ότι ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι ή από τη σλάβικη λέξη mours που σημαίνει «βρίσκω γόνιμο μέρος». Υπάρχει, τέλος, και η άποψη ότι η ονομασία προέρχεται από τη λατινική λέξη Bourtz που σημαίνει κάστρο, υπονοώντας τα ερείπια του ενετικού κάστρου που υπάρχουν στη Νταμούχαρη.


Στην καρδιά του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία από την οποία ανοίγονται θέες μαγευτικές. Τρεις γιγαντιαίες φλαμουριές αγκαλιάζουν προστατευτικά την πλατεία και τον θαυμάσιο μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας.

Το τραγούδι σε εκτέλεση Διονύση Σαββόπουλου:


Το τραγούδι σε εκτέλεση Γιάννη Χαρούλη:


 

Η καταπληκτική ζωντανή ηχογράφηση του Γιάννη Χαρούλη με τίτλο «Χίλια Καλώς Εσμίξαμε» στο θέατρο του Λυκαβηττού.


bottom of page