top of page

Τι σημαίνει τελικά το σύμβολο @; Γιατί το αποκαλούμε "παπάκι";



Αντίθετα με ό,τι φανταζόμαστε, το σύμβολο @ υπήρχε πολύ πριν εφευρεθούν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.


Με το @ συμβολίζεται η ένωση δύο γραμμάτων, του a και του d, τα οποία σχηματίζουν την πρόθεση της λατινικής γλώσσας ad, που σημαίνει "στο", "προς", "πλησίον", "κοντά". Όταν ένωσαν αυτά τα δύο γράμματα σε ένα, η γραμμή του d κάμφθηκε εντελώς προς τα αριστερά. Αυτό ίσως συνέβη γύρω στον 6ο-7ο αιώνα μ.Χ.


Στις μέρες μας το σύμβολο @ χρησιμοποιήθηκε στην εμπορική αλληλογραφία και γι' αυτό αναπαραστάθηκε στο πληκτρολόγιο των γραφομηχανών. Η χρήση του @ στην αλληλογραφία μέσω Ιντερνέτ οφείλεται στην αρχική του σημασία "προς" (ad είναι το αντίστοιχο του at στα αγγλικά).

Το παράδοξο είναι ότι το @ έχει καθιερωθεί με διαφορετικές ονομασίες ανά την υφήλιο. Στη γλώσσα μας το λέμε "παπάκι", στα ιταλικά ονομάζεται chiocciola (σαλιγκάρι), στα ολλανδικά apestaart (ουρά πιθήκου), στα εβραϊκά strudel, στα ισπανικά arroba (μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται στο κρασί), στα νορβηγικά kanec-bolle (ένα σπειροειδές ψωμάκι κανέλας), στα γερμανικά klammeraffe (πίθηκος-αράχνη), στα δανικά snabel-a (προβοσκίδα ελέφαντα), στα γαλλικά arobase, από τα ισπανικά, ή escargot (σαλιγκάρι).



bottom of page