Ιούλιος: Aπό πού πήρε το όνομά του; Ήταν πάντα ο έβδομος μήνας του χρόνου;Ο «Ιούλιος» ήταν ο πέμπτος μήνας του δεκάμηνου ρωμαϊκού έτους και η αρχική του ονομασία ήταν "Quintilis", από το λατινικό quintus (= πέμπτος). Με την προσθήκη των μηνών Ιανουρίου και Φεβρουαρίου στις αρχές του έτους, ο Ιούλιος προωθήθηκε στην έβδομη ημερολογιακή θέση, διατηρώντας όμως την αρχική ονομασία του.

Αργότερα, το 44 π.Χ., ο Μάρκος Αντώνιος μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα μετονόμασε τον Quintilis σε Julius (Ιούλιο) προς τιμήν του αναμορφωτή του ημερολογίου Ιουλίου Καίσαρα, που σύμφωνα με την παράδοση, είχε γεννηθεί την έβδομη μέρα αυτού του μήνα.

Ο Ιούλιος λαϊκά ονομάζεται Δευτερόλης και Δευτερογιούλης -ως δεύτερος μήνας του καλοκαιριού- ενώ ευρύτατη είναι η «αγροτική» του ονομασία Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνήτης, Αλωνιάτης ή Αλωνέυτης, γιατί τότε γίνεται (στις πεδινές τουλάχιστον περιοχές) το αλώνισμα των δημητριακών

Πηγή: Το λεξικό της άσπρης λέξης 3ος χρόνος

Μπείτε στην κλήρωση του μεγάλου καλοκαιρινού διαγωνισμού του ekdromi.gr και κερδίστε 3 ημέρες για 2 άτομα με πρωινό σε 3 πανέμορφα καταλύματα!

#Ιούλιος #Μήνες #Μήνας #Ετυμολογία

© 2016-2019 δημιουργήθηκε από την ομάδα "Σωστός Λόγος"

Επικοινωνία:  sostoslogos@gmail.com