top of page

Αφιέρωμα: οι εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου (μέρος 1ο)


βιβλιοθήκες του κόσμου

Ο Carlos Ruiz Zafón, ένας από τους καλύτερους Ισπανούς συγγραφείς, είχε καταφέρει να αποτυπώσει τη μυρωδιά μιας βιβλιοθήκης σε μια μόνο φράση λέγοντας "Μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο και ανέπνευσα εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας, που περιέργως κανένας ποτέ δεν σκέφτηκε να εμφιαλώσει".

Οι βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες, πλούσιες ή φτωχές, καινούργιες ή παλιές έχουν όλες έναν κοινό παρονομαστή : το συναίσθημα της μοναδικότητας που προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.

Το ελαφρό γελάκι που σχηματίζεται στο πρόσωπό μας όταν θα μυρίσουμε ένα βιβλίο όσο το ξεφυλλίζουμε είναι κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό.

Ακόμα κι αν δεν έχουμε μπει ποτέ σε βιβλιοθήκη, την πρώτη φορά που θα περάσουμε την -πιθανότατα ξύλινη παλιά- πόρτα θα αισθανθούμε την ιερότητα του χώρου και θα καταπιούμε το αμίλητο νερό ενώ θέλουμε να πούμε τόσα πολλά εκείνη τη στιγμή.

Ας προσπαθήσουμε όμως έστω και ψηφιακά να περιηγηθούμε σε μερικές από τις ομορφότερες βιβλιοθήκες του κόσμου.


Βιβλιοθήκη Tama Art University, Τόκιο

Με την πρώτη ματιά οι καμάρες της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου αυτού θυμίζουν ρωμαϊκό υδραγωγείο. Στις βάσεις τους υπάρχουν φιλόξενα σημεία για να απολαύσουν οι αναγνώστες το βιβλίο τους.


Βιβλιοθήκη του αμερικάνικου Κογκρέσου, Ουάσινγκτον

Ιδρύθηκε το 1800 και διαθέτει περισσότερα από 160 εκατομμύρια βιβλία σε ράφια το συνολικό μήκος των οποίων ξεπερνά τα 1.350 χιλιόμετρα!




Biblioteca Joanina, Πορτογαλία

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στο πανεπιστήμιο της Coimbra και διακρίνεται από το έντονο στιλ μπαρόκ ενώ οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με ράφια περίτεχνα σκαλισμένα και διακοσμημένα.


Βιβλιοθήκη John Rylands, Μάντσεστερ

Η βιβλιοθήλη άνοιξε τις πύλες της την 1η Ιανουαρίου του 1900 και είναι χτισμένη σε γοτθικό ρυθμό ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι και τα βιτρό που κοσμούν τα παράθυρα της αίθουσας.


Bibliotheque Sainte-Genevieve, Παρίσι

Κατασκευάστηκε το 1851 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Henri Labrouste. Τα τραπέζια της είναι στολισμένα από χρηστικές λάμπες ενώ εντυπωσιάζουν οι καμάρες στο ταβάνι της.



bottom of page